Läs- och studiematerial

På den här sidan listar vi olika lästips och annat material som är bra att läsa för dig som vill lära dig mer om rörelsejuridik!

Rörelsejurister: Vägen mot en samhällsförändrande juridik – om makt, civilsamhälle och behovet av nya jurister
Läs rapporten Rörelsejurister (2015). Rapporten, som skrevs av Rami Alkhamisi, introducerade rörelsejuridiken i en svensk kontext och synliggör behovet av en socialt engagerad och samhällskritisk juridik och jurist.

Rörelsejuridiken som motstånd
Läs rapporten Rörelsejuridiken som motstånd (2019). Rapporten, som skrevs av Rami Alkhamisi och Miran Kakaee, vidareutvecklar och fördjupar samtalet om rörelsejuridikens roll i arbetet för social rättvisa. Rapporten beskriver rörelsejuridikens framväxt i Sverige och diskuterar vad rörelsejuridik är, för vem den finns till och hur den kan bedrivas.

Rörelsejuridiken som motstånd: Studiehandledning
Läs studiehandledningen för Rörelsejuridiken som motstånd (2019). Materialet har tagits fram av ABF och är ett stöd för dig som cirkelledare. Den innehåller ett förslag till upplägg, ett antal diskussionsfrågor och praktiska
tips på hur man leder en studiecirkel.

Vem har rätt?
Lyssna på Vem har rätt? – podden för dig som är intresserad av juridik, politik och makt. Fatima och Joanna bjuder in jurister, aktivister och forskare för att diskutera aktuella frågor. Hittills har ämnena spänt från hbtqi-juridik, rasprofilering och aborträttsaktivism till fördelar och nackdelar med att förbjuda rasistiska organisationer.